O přehlídce: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

MAŽORETKY DDM LOMNICE N. POP.

Lomnické mažoretky Domu dětí a mládeže „Sluníčko“ byly založeny v září r.1997 a dnes se skládají ze 3 souborů: Mladší Bonbónky (1xLomnice, 1xLibštát) vede Mgr.Jana Šimůnková a starší Popelky (15-25 let) vede Jiří Peškar. Věnují se klasické disciplíně s hůlkou – baton, ale vystupují také jako „roztleskávačky“ – pom-pons. Děvčata se zúčastňují nejrůznějších soutěží a festivalů, koncertů (Kmochův Kolín, FIJO), hostovala např. v Německu, Polsku, Itálii a ve Francii. Nabízejí vystoupení s dechovou hudbou při nejrůznějších příležitostech, taneční vystoupení na sportovních, společenských či kulturních akcích (plesy, karnevaly, prezentace firem, sport. utkání) – show, Pom-pons, mažoretková sóla i dua.


KYZIVÁTOVA DH LIBÁŇ

Libáňskou kapelu založil na podzim r. 1870 pan Josef Kůžel. Kapela hraje nepřetržitě plných 139 let a tím patří mezi nejstarší české dechové orchestry. Od 1. dubna 1929 byl ustanoven kapelníkem Václav Kyzivát, vynikající muzikant a hudební pedagog. Václav Kyzivát byl dobrým přítelem Karla Kolety ze Rtyně v Podkrkonoší. Ten pro Libáňskou hudbu složil několik skladeb, které má kapela ve svém repertoáru. Jako např.: známý pochod „Kyzivát“, kterým Libáňská dechová hudba obyčejně zahajuje svá vystoupení. V 90.létech minulého století se vrací do Libáně z jičínské Agrostrojanky hráč na křídlovku František Hrdý, který se staví do čela jejího odborného vedení jako kapelník, jímž je dodnes. Pozitivní vliv na úroveň hudby měl v roce 1999 příchod člena Českého noneta Václava Kyziváta ml. V rámci oslav 130 let dechové hudby, přijala dechovka v roce 2000 do svého názvu jméno Václava Kyziváta, jako poctu oběma vynikajícím hudebníkům za jejich dlouholetou práci. Libáňská dechovka si postupně získává ohlas nejen doma, ale i v zahraničí. Účinkuje s mažoretkami na přehlídkách dechových hudeb a pořádá samostatné koncerty. V minulých letech hrála několikrát na slavnostech vína v italském Zagarola, vyhrávala v průvodech „Fetes de la Lavande“ (levandulovém festivalu) v jihofrancouzské Provenci. Od roku 2005 je uměleckým vedoucím Petr Drahoňovský – též hráč na tubu a dnes již bývalý člen Hudby Hradní Stráže a Policie ČR. V současnosti kapela s divadelním spolkem „Bozděch“ spolupořádá tzv. Setkání dechových hudeb ve Starých Hradech. V minulosti jsme zde přivítali např. Koletovu Hornickou Hudbu ze Rtyně v Podkrkonoší, moravskou Šohajku nebo vloni košťálovskou Táboranku a Veselku Ladislava Kubeše.


KŘÍDLOVANKA KUTNÁ HORA

Dechovou hudbu Křídlovanku založil v roce 2001 trumpetista Michal Chmelař. Svůj první úspech kapela slavila již v roce 2003 na mezinárodní soutěži Vejvodova Zbraslav, kde hned napoprvé získala absolutní vítězství. Vejvodovu Zbraslav Křídlovanka vyhrála i v následujících dvou letech (2004,2005) i s dalšími oceněními (nejlepší dramaturgie, nejlepší sólový a pěvecký výkon a nejlepší provedení povinné skladby). V červnu 2006 se kapela zúčastnila mezinárodní soutěže dechových hudeb Zlatá křídlovka v Hodoníně, kde získala 3.místo a v létě téhož roku se v divácké soutěži Českého rozhlasu Praha ve zlatém finále umístila na 2.místě. Největšího úspěchu Křídlovanka dosáhla v roce 2008, kdy zvítězila na Mistrovství Evropy v interpretaci české a moravské dechovky v Holandsku. Křídlovanka natočila zatím dvě CD: v roce 2005 s názvem “Veselá“ a 2007 “Z marcipánu srdéčko“. Dnes jsou členové Křídlovanky všichni studenty pražské a pardubické konzervatoře nebo Akademie múzických umění v Praze. V repertoáru Křídlovanky nalezneme nejen klasické dechovkové skladby ale i skladby sólové a koncertní

Tuto kapelu je třeba vidět na vlastní oči a prožít s ní atmosféru jejího vystoupení. Věříme, že o tom přesvědčí i Vás!


DH SEBRANKA VLAŠIM

Sebranka je velice populární malý dechový orchestr při ZUŠ Vlašim, složený jak z pedagogů této školy, tak i z některých jejich bývalých žáků. Sebranka koncertuje pod vedením Ludvíka Merty nejen v okolí Vlašimi, v roce 2008 se střídala na jevišti s Táborankou na největším festivalu dechových hudeb Kubešova Soběslav, pořádá také vlastní přehlídku dechových hudeb a tradiční vánoční koncerty. Sebranka zvítězila a stala se laureátem festivalu Vejvodova Zbraslav – mezinárodní soutěže dechových orchestrů, která se koná každoročně koncem září v Praze, na svém kontě má už čtyři natočené CD, to nejnovější s názvem „Každý jen tu svou“.

Dechový orchestr Sebranka se s Vámi těší na shledanou všude tam, kde je třeba dobré české dechovky.



Na přehlídce, kterou bude uvádět košťálovský moderátor Milan Havlík, vystoupí také hlasový imitátor a komik Václav FALTUS.

DH TÁBORANKA KOŠŤÁLOV

Pro TÁBORANKU začala hlavní sezóna vystoupeními v České Lípě a Krymlově u Kolína a pak již následovala šňůra několika desítek akcí přes celé léto. Prvním vrcholem letošní sezóny byla 26.-28. června 2009 v Praze mezinárodní soutěž – 10. Mistrovství Evropy dechových hudeb české a moravské dechovky. Tato prestižní akce se konala poprvé v České republice v rámci festivalu „Hraj kapelo hraj“ a košťálovská TÁBORANKA se na ní jako jediná z libereckého kraje kvalifikovala a soutěžila o prvenství mezi 30 nejlepšími orchestry Evropy.

Velice si vážíme spolupráce s obecními úřady a spolky jednotlivých obcí (hasiči, sportovci, myslivci, chovatelé koní ...), na jejichž oslavách a soutěžích hrajeme skladby nejen klasiků české lidovky, ale i novinky současných autorů dechové hudby z Čech i Moravy, občas zabrousíme i do oblasti hudby moderní. O bohaté činnosti TÁBORANKY za posledních deset roků sestavila Vlaďka Jínová z nepřeberného množství snímků fotoarchívu kapely fotoknihu. Z této kolekce snímků je zřejmé, že se snažíme o to, aby naše vystoupení lahodila nejenom Vašim uším, ale i očím. Proto si velké díky zaslouží naše „vizážistky“. Fotokniha je k nahlédnutí (příp.i k zakoupení) společně s CD „Od Tábora až k vám …“ i na koncertech Táboranky. Při této příležitosti děkujeme všem sponzorům, kteří nám na naši aktivitu i v letošním roce přispěli – jsou to: Obecní úřad Košťálov, Karel Novák-autodoprava a výkup druhotných surovin Košťálov, Zdena a Karel Stříbrní – Radim u Jičína, tiskárna GLOS Semily a MěÚ Lomnice nad Popelkou.

Kontakt: RNDr. Jiří Jína, tel.: 604 325 822, www.taboranka.cz


Na závěr máme připravený dáreček pro všechny milovníky české dechovky:

SIVICKÁ KAPELA ze Sivic u Brna

Kousek od Slavkova na úpatí Drahanské vrchoviny, na samém okraji slavkovského bojiště se rozkládá malebná víska Sivice. V jejich kronikách se nachází první zmínka o sivických muzikantech již v roce 1884. Od té doby tu kapela působí téměř bez přerušení. V roce 1985 jsme slavili 100. výročí založení kapely. Soubor vystoupil se všemi členy, starými i mladými. Byli pozváni všichni muzikanti, co kdy v kapele hráli. Rovněž se zúčastnili i hudebníci z okolních kapel.V roce 1990 se stal kapelníkem Petr Hromek, který navázal spolupráci s známým dirigentem a hudebním skladatelem Milošem Machkem. O slovo se také přihlásili autoři nových písní, Jaroslav Tauber st., Vratislav Tauber a Petr Hromek, kteří s láskou a úctou opěvují svůj rodný kraj. Výsledkem je první kazeta nazvaná od Slavkova. Televizní diváci měli možnost několik písní z tohoto nosiče slyšet v pořadu Klub přátel dechovky, natáčeném na Mohyle míru. V květnu roku 1998 se orchestr pod taktovkou Miloše Machka účastnil mezinárodní soutěže malých dechových orchestrů „Zlatá křídlovka“ konané v Hodoníně, Sivická kapela skončila v krásném stříbrném pásmu. V roce 1999 navázala kapela družbu s dechovkou z Untersimau (SRN). V rámci této družby koncertovala Sivická kapela v SRN. Sivická kapela natočila také 2CD: „Jubilejní“(200) a „Šumické víno“(2007), každoročně (od roku 1995) pořádá v Pozořicích přehlídku dechových orchestrů a vytváří tak ve svém regionu pěknou tradici.