O přehlídce: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

MAŽORETKY DDM LOMNICE N. POP.

Lomnické mažoretky Domu dětí a mládeže „Sluníčko“ byly založeny v září r.1997, zúčastnily se všech ročníků košťálovké přehlídky a ani dnes nebudou chybět. Manželé Peškarovi se svou dcerou Romanou vedou velice aktivní tým: Děvčata se zúčastňují nejrůznějších soutěží a festivalů, hostovala např. v Německu, Polsku, Itálii, Francii a v Chorvatsku. Nabízejí vystoupení s dechovou hudbou při nejrůznějších příležitostech, taneční vystoupení na sportovních, společenských či kulturních akcích (plesy, karnevaly, prezentace firem, sport. utkání) – show, Pom-pons, mažoretková sóla i dua. V roce 2009 dosáhly Popelky velkého úspěchu, když se v Chorvatsku staly prvními vícemistryněmi Evropy!


JAVORKA LÁZNĚ BĚLOHRAD

Dechová hudba Městského kulturního střediska Lázně Bělohrad pod vedením Josefa Záveského navazuje na dlouholetou hudební tradici Městské kapely (od r.1860) v krásném lázeňském městečku v Podkrkonoší. V repertoáru má více než 400 skladeb, z nichž mnohé patří ke „zlatému fondu“ tohoto hudebního žánru, nechybí v něm však ani skladby, které hrají naše přední dechové soubory v poslední době.

S úspěchem vystupuje na koncertech v lázeňských městech, krkonošských střediscích, při slavnostních příležitostech, na plesech, tanečních zábavách apod. Hudební produkci souboru ocenili i posluchači v Německu, Holandsku Francii, Itálii nebo v Polsku...

Se souborem pravidelně vystupují zpěváci: Ladislav Vydra a Hana Seifertová. Těšíme se s Vámi na shledanou všude tam, kde je třeba dobré české dechovky...


OPOČENKA OPOČNO

Malá dechová hudba Opočenka vznikla v roce 1974 a za více než čtvrtstoletí jejího trvání se zde vystřídala spousta výborných muzikantů.

Na počátku osmdesátých let započala spolupráce Opočenky s bývalým dirigentem Posádkové hudby Praha a skladatelem panem Karlem Pšeničným, pod jehož uměleckým vedením se pozdvihla úroveň kapely, vznikly nahrávky pro Československý rozhlas a jenž složil nebo upravil pro Opočenku spoustu skladeb, kterými těší Opočenka své příznivce dodnes.

V současné době má soubor 13 muzikantů, 3 zpěváky a zvukaře, od roku 1993 je kapelníkem Václav Lepš a v repertoáru orchestru je především klasická lidová písnička, ale i skladby Mistrů vážné hudby, taneční melodie, hudba šedesátých let, či známé skladby od skupin Beatles, ABBA a dalších.


TÁBORANKA KOŠŤÁLOV

TÁBORANKA i v letošním roce koncertovala na několika desítkách akcí, podrobný rozpis je uveden na internetových stránkách www.taboranka.cz. Mimo jiné jsme si zahráli na přehlídkách v Nýřanech u Plzně, Přepychách a Jilemnici, na lázeňských koncertech a spolkových a obecních oslavách. Na jaře se nám podařilo vydat již třetí CD, které nese název „Jsi štěstím mým“ Obsahuje 20 skladeb, mimo jiné i bonusovou zpívanou Californii a 2 fanfáry našeho kamaráda Honzy Hejrala a další autorskou píseň s textem Miloně Čepelky „Zelený rozmarýn“.

Celá naše činnost je bohatě dokumentována ve fotoknihách, které jsou k nahlédnutí (případně i k zakoupení) společně se všemi vydanými CD a DVD i na koncertech Táboranky. Nesmíme zapomenout poděkovat všem sponzorům, kteří nám na naše muzicírování i v letošním roce přispěli – jsou to hlavně: Obecní úřad Košťálov, Zdena a Karel Stříbrní z Radimi u Jičína, tiskárna GLOS Semily, OÚ Nová Ves n.P. a Pila Kříž Stará Lysá.


Po delší přestávce uvítáme letos v Košťálově opět oblíbeného baviče, hlasového imitátora a baviče Václava FALTUSE.

Vyprodané koncerty a rozebrané statisícové náklady hudebních nosičů u nás i v zahraničí, široký okruh posluchačů několika generací – to jsou nejpřesvědčivější důkazy obliby kapely, která vystoupí jako poslední:

MORAVANKA Jana Slabáka

Muzikanti jsou vynikajícími interprety – absolventy brněnské konzervatoře a Janáčkovy akademie múzických umění s praxí v symfonických, divadelních nebo tanečních a jazzových orchestrech. Přitažlivý je i repertoár vycházející z moravského folkloru – stylizace lidové písně, která je věčně živá a temperamentní. Osobitý zvuk, styl, výraz a temperament, se kterým tato kapela hraje, je vlastní spíše jazzovým kapelám a proto někteří odborníci nazývají Moravanku přezdívkou – Swing po slovácku… Legendární, virtuosní dechová kapela Moravanka natočila své první rozhlasové snímky v prosinci roku 1971 a 7. února 1972 je Československý rozhlas odvysílal, má tedy již přes čtyřicet let úspěšné činnosti. Dnes pohledem do historie můžeme konstatovat, že hned od prvních rozhlasových snímků a převratného televizního pořadu „Vy neznáte Moravanku?“ slovy odborníků, zahájila tato progresivní dechová kapela renesanci dechové lidové muziky nejen v Československu, ale i v zahraničí. Od samého počátku nezaměnitelný sound kapely a nový styl byl poznamenán virtuosní kvalitou osobitého zvuku, který ji vtiskl kapelník, zakladatel, skladatel, aranžér a hlavně vynikající trumpetista Jan Slabák. Po odvysílání první série slováckých Janem Slabákem aranžovaných písní brněnským rozhlasem se na adresu zatím jen studiové kapely, sesypala řada žádostí o veřejná koncertní vystoupení. Žádosti byly také adresovány na brněnskou koncertní agenturu, kde zaměstnanci ani netušili, o jakou kapelu se vlastně jedná. Po odvysílání televizního pořadu „Vy neznáte Moravanku“ se Jan Slabák soustředil na nahrávání první velké gramofonové desky, která přišla na trh v roce 1974 s lakonickým názvem „Moravanka“ a za jejím nákladem se jen zaprášilo.

Popularita kapely naprosto neočekávaně prudce stoupala a tlak agentur se žádostmi o koncertní vystoupení byl v takovém počtu, že se to střetávalo s hlavním povoláním symfonických hráčů. Vzniklý problém bylo nutno řešit. Původní „koníček“ dvanácti členů seskupení „Moravanka“ se pro ně nakonec stal profesí a jejich angažmá ve filharmonii a operním orchestru Státního divadla v Brně vystřídal „život kočovný“. Smoking pánové vyměnili za pohodlný stylizovaný kroj. V roce 1978 se „Moravanka“ stabilizovala jako profesionální samostatné těleso, které se definitivně zapsalo nesmazatelným způsobem do historie moravské i české dechové muziky.

Kapela za čtyřicet let existence nesčetněkrát projela se svou muzikou celou republiku, Evropu, vypravili se i na Maltu a v USA a Kanadě si vysloužili přídomek „Královna české dechovky“ (The Queen of Brass Band“). Mezi řadu význačných uznání patří i symbolické klíče k mnoha městům za oceánem. Prostě Moravanka ve světě zabodovala. Příznivci dobré dechové muziky to hodnotí tak, že jejich písničky, ale i orchestrální skladby jdou přímo od srdce.

Za dobu své existence odehrála Moravanka přes 10000 koncertních vystoupení, natáčela pro mnoho hudebních vydavatelství doma i v zahraničí (Panton, Supraphon, Edit, Opus, Českou muziku, Apon USA, Ray Records USA a řadu dalších). Na trh se dostalo do dnešního dne přes sedmdesát zvukových nosičů. Pokusit se spočítat rozhlasové a televizní pořady, ve kterých kapela vystupovala, je téměř nemožné. Jan Slabák své zkušenosti a zážitky popsal v knize „Můj osud je Moravanka“.

Práci kapely oceňovali nejen vděční diváci nákupem jejich alb (do dnešního dne je jich mezi posluchači na 5 milionů), ale i odborníci. Před svým druhým velkým koncertním turné po USA převzal Jan Slabák první Zlatou desku za milion prodaných nosičů. Po prvním odvysílaném televizním pořadu v roce 1974 dostala Moravanka Cenu televize, v roce 1975 dostává kapela Zlatý štít Pantonu „Za objevnou interpretaci lidové písně“ a za rok 1980 byla předána Cena ministerstva kultury. Následovalo dalších 5 Zlatých desek, v roce 1995 Platinová deska, v roce 1996 Diamantová deska za 3 miliony prodaných hudebních nosičů. „Moravanka“ se stala absolutním vítězem řady televizních, rozhlasových a koncertních soutěží. Moravanka je stále velice plodná, o čemž svědčí i velice úspěšný zájezd do USA v loňském roce.

V současnosti na koncertních pódiích s Moravankou zpívají Daniela Magálová, Břetislav Osička a Ivana Slabáková, která je i moderátorskou duší kapely.



Přehlídku bude uvádět již tradičně košťálovský místostarosta Milan Havlík, který zajišťuje i on-line přenos celého odpoledne na televizní obrazovku v areálu, ozvučení celé akce mají na svých bedrech Miloslav Brož a Tomáš Šimek. Co nejsrdečněji zveme širokou veřejnost 1.září 2012 do Košťálova Pod Kozlov, hasiči v čele s Miroslavem Doškařem pro Vás i letos připravili příjemné prostředí a bohaté občerstvení!