O přehlídce: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

MAŽORETKY DDM LOMNICE N. POP.

Lomnické mažoretky Popelky Domu dětí a mládeže „Sluníčko“ byly založeny v září r.1997, zúčastnily se všech ročníků košťálovké přehlídky a ani letos nebudou chybět. Manželé Peškarovi se svou dcerou Romanou vedou velice aktivní tým: Děvčata se zúčastňují nejrůznějších soutěží a festivalů, hostovala např. v Německu, Polsku, Itálii, Francii a v Chorvatsku. Nabízejí vystoupení s dechovou hudbou při nejrůznějších příležitostech, taneční vystoupení na sportovních, společenských či kulturních akcích (plesy, karnevaly, prezentace firem, sport. utkání) – show, Pom-pons, mažoretková sóla i dua. V roce 2009 dosáhly Popelky velkého úspěchu, když se v Chorvatsku staly prvními vícemistryněmi Evropy!


DH SEMILSKÁ 11

Tento malý dechový soubor byl sestaven v r.1980 jako součást zájmové umělecké činnosti při KC Golf v Semilech. Základem bylo uskupení hudebníků, kteří přešli z velkého dechového tělesa n.p.Tofa Semily, které vedl kapelník Oldřich Buriánek. Muzikanti s velikým nadšením hráli a dodnes hrají Vacka, Poncara, Vejvodu, Ádu Doška, Kubeše, Smíšovského, Maňase a další autory krásných písniček. Vystoupení Semilské 11 poslouchají návštěvníci koncertů v okolních lázních a rekreačních střediscích i při různých slavnostních příležitostech. V minulosti kapela hrála i za hranicemi v Polsku i bývalé NDR, 3x zúčastnila soutěže “Zlatá křídlovka”, spolupracovala s Josefem Zímou, Pavlínou Filipovskou, Milanem Černohouzem či Blankou Tůmovou, několikrát hrála na slavné pražské “Vlachovce”.

V roce 2007 ukončil pro nemoc svoji dlouholetou činnost kapelník Vladimír Starý. Této náročné práce se ujal jeho kamarád a spoluhráč Milan Beck a v prosinci 2012 převzal vedení kapely Daniel Bismiler.


DH LIBKOVANKA z jižních Čech

Na přelomu roku 2007 a 2008 vznikla nová jihočeská dechovka Libkovanka, která nese svůj název podle místa svého vzniku, Libkovy Vody nedaleko Pelhřimova na Českomoravské vysočině. Je to parta většinou mladých muzikantů, pocházejících z celé oblasti Jihočeského kraje, kteří mají velikou chuť hrát klasickou jihočeskou muziku.

U počátků Libkovanky byl kapelník Zdeněk Beneš společně s Michalem Marešem. Právě skladby s texty Zdeňka Beneše, jsou nedílnou součástí repertoáru této kapely (Moje česká vlast, Slzičky, Krásný sen, Když odchází mládí,…). A jak kdysi pravil Ladislav Kubeš starší, nejlíp si člověk autorskou tvorbu ověří před lidmi, a to přímo s vlastní kapelou. To byl i jeden z důvodů, proč založili s kamarády tuto kapelu.

Libkovanka hraje v obsazení dvanácti muzikantů a čtyř zpěváků. Mají za sebou řadu úspěšných vystoupení, mezi nimiž si nejvíce cení účasti na mezinárodním festivalu Kubešova Soběslav, kde za účasti českobudějovického rozhlasu proběhl křest prvního CD kapely s názvem Dobrým přátelům hraje jihočeská Libkovanka. V roce 2011 kapela vydala DVD V pošumavském kraji a v roce 2012 druhé CD s názvem Z našeho kraje, které obsahuje opět písničky z jižních Čech a Pošumaví.

Jisté je, že dechovka takovéhoto věkového průměru se v celém jihočeském regionu nevyskytuje.

DH TÁBORANKA KOŠŤÁLOV

Domácí TÁBORANKA si i na letošní sezónu připravila několik nových skladeb a překvapení v podobě mladého zpěváka Vojty Závěrky. Koncertovali jsme na několika desítkách akcí, podrobný rozpis je uveden na internetových stránkách www.taboranka.cz. Kromě jiného jsme se společně s mažoretkami Adélkou a Johankou zúčastnili 4. května natáčení hodinového pořadu televize Šlágr v Dubném u Českých Budějovic. Záznam se vysílal hned další sobotu pod názvem „Bubenické tango“ v rámci cyklu Český koláč a vyšel také na DVD, které si můžete společně s našimi ostatními CD a dechovkovým kalendářem na rok 2014 zakoupit na všech vystoupeních Táboranky.

Ani letos nesmíme zapomenout poděkovat všem sponzorům, kteří nám na naše muzicírování přispěli – jsou to hlavně: Obec Košťálov, Zdena a Karel Stříbrní z Radimi u Jičína, tiskárna GLOS Semily, Obec Nová Ves n.P. a UN-COM-prodej zemědělské techniky.

DH ŠOHAJKA z Dolních Bojanovic

Dechová hudba ŠOHAJKA vystupuje v krásných podlužáckých krojích. Zakladatelem kapely byl v roce 1982 Vojtěch Ducháček, absolvent brněnské konzervatoře, který je jejím kapelníkem, uměleckým vedoucím a zpěvákem dodnes.

Moravské Slovácko patří beze sporu k nejvýznamnějším folklorním oblastem naší vlasti. Z bohatého folkloru zde čerpá mnoho dechových hudeb. Přes lidovou píseň se pak dostávají i k jiným hudebním pramenům. Mezi nejúspěšnější patří podlužácká kapela ŠOHAJKA z Dolních Bojanovic u Hodonína. U zrodu stál také učitel hudby Mgr. Karel Bohun a podporu získala kapela také u vedení obce. Jméno pro Šohajku vymyslel bojanovský lidový spisovatel a básník Fanyn Krša. Za poměrně krátkou dobu své existence si hudba získala značnou popularitu u příznivců tohoto žánru. Přispěla k tomu mnohá úspěšná vystoupení na festivalech a přehlídkách jako např. Kmochův Kolín, festival dech. hudeb v Ratíškovicích Hluku, národopisné slavnosti ve Strážnici, Tvrdonicích a jinde. Šohajka se zúčastnila také řady zahraničních vystoupení v Rakousku, Německu, Polsku, Maďarsku, Španělsku, Francii, Dánsku, Švýcarsku, Itálii, Švédsku, Belgii a Holandsku, kam zajíždí snad nejraději.

Nesporně největšího úspěchu a odborného ocenění však kapela dosáhla v roce 1987, kdy po pětiletém působení stanula v Českých Budějovicích jako první hudba z Podluží na stupni vítězů ústředního kola soutěže „Zlatá křídlovka“. Se získaným titulem „Vítěz zlaté křídlovky“ se tak Šohajka zařadila mezi nejlepší hudby v České republice. V této době spolupracovala kapela s brněnským hudebním skladatelem a dirigentem Milošem Machkem. V jejím repertoáru vedle skladeb místních a krajových autorů jsou zařazeny i skladby dechové klasiky, nechybějí ani hudební díla soudobých autorů, či úpravy populárních tanečních skladeb. Nedílnou součástí Šohajky jsou zpěváci Jožina Ducháčková, Dita Bílíková a Vojta Ducháček, kteří zejména působivým přednesem lidových písní přibližují posluchačům krásu folklorního odkazu svého regionu. Šohajka spolupracuje řadu let s Českou televizí, rozhlasovými stanicemi, natáčí na CD, audiokazety, videokazety a DVD. Vystupuje v pořadech komponovaných, dlouholetou tradici mají vánoční koncerty Šohajky, převážně však hraje k tanci a poslechu.

Za písen „Slyšíš, jak zvoní“ obdržela kapela a její sólistka Jožina Ducháčková od hudebního vydavatelství Edit Zlatou a později Platinovou desku. V anketě časopisu Dechovka „Zpěvačka roku 1998“ získala Jožina 1. místo.

Po delší přestávce uvítáme letos v Košťálově opět oblíbeného moderátora a zpěváka Karla HEGNERA z Brna, který si zazpívá s Táborankou a společně s košťálovským místostarostou Milanem Havlíkem bude celou přehlídku uvádět. Již tradičně bude zajištěn i on-line přenos celého odpoledne na televizní obrazovku v areálu. Ozvučení celé akce mají na svých bedrech Miloslav Brož a Tomáš Šimek. Co nejsrdečněji zveme širokou veřejnost 7.září 2013 do Košťálova Pod Kozlov, hasiči v čele s Miroslavem Doškařem pro Vás i letos připravili příjemné prostředí a bohaté občerstvení!